Vapen: veilig hulpmiddel om te stoppen met roken of niet?

Stoppen met roken is altijd een uitdaging. Tegenwoordig is vapen een populaire methode geworden om te minderen of zelfs te stoppen met de traditionele vorm van roken. Vapen, ook bekend als elektronisch roken, beschouwen heel wat rokers als een gezonder alternatief aangezien er geen tabak aan te pas komt. Maar eigenlijk is het niet bewezen dat vapen een effectieve methode is om te stoppen met roken. Bovendien is het ook niet geheel risicovrij, en in dit artikel werpen we een licht op de potentiële negatieve gevolgen van vapen.

Wat is vapen precies?

Wanneer je vapet, wordt er een vloeistof verhit die een damp produceert. Rokers gebruiken vapes met nicotine, zodat ze als vervanging kunnen dienen voor een traditionele sigaret. Een vape bevat geen teer en koolmonoxide, wat de extreem kankerverwekkende stoffen in een gewone sigaret zijn. De vloeistoffen (of e-liquids) die je in een vape gebruikt, zijn te verkrijgen in heel wat smaken en verschillende nicotinegehaltes. Dit laat rokers toe om gestaag hun nicotine-inname te verminderen, tot op het punt dat ze volledig kunnen stoppen met nicotine. Heel wat rokers combineren in het begin de vape met het roken van gewone sigaretten en bouwen zo hun afhankelijkheid af.

Is vapen effectief minder schadelijk dan gewone sigaretten roken?

Ja: aangezien een vape geen teer en koolmonoxide bevat, is een vape per definitie minder schadelijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een vape volkomen onschuldig is - er zijn nog steeds gezondheidsproblemen aan verbonden én het is geen bewezen succesmethode om te stoppen met roken.

Wat zijn de gevaren van vapen?

Vapen kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gevaren:

  • Nicotineverslaving: heel wat vapes bevatten nicotine, wat verslavend is en kan leiden tot afhankelijkheid. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat indien je geen minderende roker bent, je een vape wenst zonder nicotine.
  • Longproblemen: er is steeds meer bewijs dat het inhaleren van dampen van e-sigaretten schade kan toebrengen aan de longen en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.
  • Schade aan de mond: het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot ontsteking van het tandvlees en tandproblemen.

Op lange termijn zijn de gezondheidseffecten voorlopig nog onbekend. Aangezien e-sigaretten een relatief nieuw product zijn, weten we eigenlijk echt weinig over potentiële lange termijn gevolgen. 

Hoewel vapen dus wel een alternatief voor sigaretten kan zijn, is het nog steeds niet volledig veilig. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en het is niet bewezen dat het een effectieve methode is om te stoppen met roken. Wie wil stoppen met roken, doet beter een beroep op begeleiding via een tabakoloog of via een apotheker. Er bestaan daarnaast ook allerhande middelen op de markt die wél bewezen effect hebben, zoals nicotinepleisters en rookstopmedicatie.